Kos Pengajian di IPTA

"A gift of love is education"


Hari ini mari kita kira kos pengajian di IPTA.
Saya mengambil contoh kos pengajian di UPM. Klik Yuran Pengajian UPM untuk tengok detail.

Katakan kita merancang untuk anak kita menjadi doktor.
Yuran semester pertama : RM494 + RM850 + RM657.50 + RM640 (yuran asrama) = RM2641.50
Untuk semester 2 hingga semester 10 = RM2147.50
Total yuran pengajian selama 10 semester RM21,969.

Itu tidak termasuk duit makan minum dan buku.
Makan minum dan buku anggaran RM500 sebulan x 10 semester = RM5000.

Jadi kos pengajian dan sara hidup di UPM adalah RM26,969. Dibundarkan menjadi RM27,000.
Ini adalah kos pengajian pada tahun 2012.


Mari saya masukkan angka-angka ini pengiraan seterusnya.

Contoh Kes 1 :  Anak berumur 2 tahun. Ada lagi 16 tahun untuk ke universiti.

Kos pengajian dan sara hidup RM27,000 pada 2012 akan menjadi setara dengan RM76,799 pada tahun 2028 setelah mengambil kira kos inflasi sebanyak 3% setahun. Jadi, kita ada selama 16 tahun untuk menyimpan sebanyak RM76,799. Purata pulangan 12% setahun.

Kalau simpanan awal RM1000 dan bulanan RM100, kita berjaya mengumpulkan RM64,268 setelah 16 tahun. Macam tak cukup, betul tak?

Jadi, simpanan awal RM1000 dan bulanan RM130, kita berjaya mengumpulkan RM81,709 setelah 16 tahun. Ada baki RM4910. Ok la kan, boleh top up duit buku.

Contoh kes 2 : Anak berumur 5 tahun. Ada 13 tahun lagi untuk ke universiti. Purata pulangan 12% setahun.

Kos pengajian dan sara hidup RM27,000 pada tahun 2012 akan setara dengan RM70,282 pada tahun 2025. Ini dah ambil kira kos inflasi 3% setahun.

Kalau simpanan awal RM1000 dan RM100 bulanan, kita dapat kumpul RM41,956 untuk tempoh 13 tahun. Macam tak cukup la pulak.

Jadi, kira punya kira punya kira..simpanan awal RM3000 dan bulanan RM160, kita akan dapat kumpul RM73,239. Ada la baki RM2957. Boleh la kan.

Kalau ada 2 orang anak, macam itu lah pengiraannya.

Nak tahu kos pengajian di universiti-universiti lain pula. Hubungi saya yer, khidmat nasihat percuma saja.


Education plan, pelan pendidikan anak, tabung pendidikan anak, tabung anak,hadiah anak,terbaik untuk anak,unit trust konsultan,unit trust consultant, utc public mutual,pelan persaraan,retirement planning, rahsia melabur unit amanah, untung unit trust, public mutual,Cara mudah pelaburan  melalui KWSP,kiosk pintar KWSP, unit trust consultant, UTC, Public Mutual agent, agen Public Mutual, Best kerja UTC,Public Mutual,Pelaburan, Simpan duit, kerja paling best, gosip artis malaysia jutawan, kerjaya, berjaya,selamat makan gaji,kos pengajian IPTA, kos pengajian IPTS, rejection, skim cepat kaya, peluang kerjaya, insuran perubatan, takaful, simpan banyak duit, kaya cepat, mengayat awek cun, lisa surihani, hadiah terbaik untuk anak, kaya cepat, pelaburan emas, perniagaan, usahawan,MLM,jutawan,jawatan kosong,maharaja lawak,murah rezeki, anwar ibrahim

 




























No comments:

Post a Comment

Post a Comment