Yuran Pengajian IPTS di Malaysia


Semua ibu bapa inginkan pendidikan yang terbaik untuk anak masing-masing.
Semua ibu bapa inginkan tempat pengajian yang terbaik untuk anak masing-masing dan kalau boleh tu di IPTA yang berprestij dengan biasiswa dari korporat atau JPA. Tetapi adakah semua anak-anak yang cemerlang itu mendapat tempat di IPTA beserta biasiswa. Yang paling penting, adakah anda bersedia untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk anak anda?

Untuk langkah selamat, mari kita membuat pelan pengajian untuk anak masing-masing.
Ambil satu kolej atau universiti swasta. Saya pilih Taylor's University dan KDU College untuk rujukan la.

Taylor's University : Diploma Senibina RM73K dan Ijazah Senibina RM105K.
KDU College : Diploma Business Admin RM33K, Diploma Accounting RM 38K dan Diploma Mass Comm RM45K. Ijazah Business Management RM65K.

Itu baru yuran pengajian. Kalau termasuk sara hidup pulak macam mana. Course untuk diploma 2-3 tahun. Course untuk ijazah 3-4 tahun. Kalau RM1000  diperlukan sebulan untuk belanja makan, sewa rumah, pengangkutan dan lain-lain. Kalau 3 tahun dah RM36K. Kalau 4 tahun dah RM48K.

Jadi untuk kursus diploma di Taylor's University lebih kurang RM109,000.
Kursus diploma di KDU RM69,000 hingga RM81,000.

Kalau degree pulak, katakan nak amik kursus profesional macam senibina tu, 4 tahun belajar di Taylor's lebih kurang RM153,000. Kalau anak nak belajar course bisnes la sebab tak  minat sains dan teknikal so di KDU kosnya lebih kurang RM113,000.00

Gurp!! Mahal betul. Itu kos untuk sekarang. Lagi 10 tahun macam mana, lagi 15 tahun macam mana. Berapa pulak nak simpan untuk pelan pendidikan anak ni. Jom kira.

Kalau simpan masa anak tu baby lagi, simpan initial RM1000, dan RM100 bulanan insyallah dengan pulangan 15% boleh simpan RM110,000. Itu kalau simpan masa anak tu baby.

Kalau anak umur 5 tahun, baru mula menyimpan. Kena simpan initial RM5000, dan RM200 bulanan insyallah dengan purata 15% setahun, boleh simpan RM113,000.

Kalau anak 10 tahun pulak, ada lagi 8 tahun saja. Berapa pula nak simpan? Kalau simpan initial RM15,000 dan bulanan RM300, lepas 8 tahun ada RM95,000.

Perasan tak makin pendek masanya makin  banyak kena simpan?? Sebab tu kita kena menyimpan seawal mungkin.

Hubungi saya di 016-2220354 untuk mula menyimpan untuk pelan pendidikan anak, saya sedia membantu.

Bonus untuk semua, download buku Panduan Kos Pengajian Kolej Swasta sekarang untuk merancang pelan pendidikan anak anda.


Education plan, pelan pendidikan anak, tabung pendidikan anak, tabung anak,hadiah anak,terbaik untuk anak,unit trust konsultan,unit trust consultant, utc public mutual,pelan persaraan,retirement planning, rahsia melabur unit amanah, untung unit trust, public mutual,Cara mudah pelaburan  melalui KWSP,kiosk pintar KWSP, unit trust consultant, UTC, Public Mutual agent, agen Public Mutual, Best kerja UTC,Public Mutual,Pelaburan, Simpan duit, kerja paling best, gosip artis malaysia jutawan, kerjaya, berjaya,selamat makan gaji,kos pengajian IPTA, kos pengajian IPTS, rejection, skim cepat kaya, peluang kerjaya, insuran perubatan, takaful, simpan banyak duit, kaya cepat, mengayat awek cun, lisa surihani, hadiah terbaik untuk anak, kaya cepat, pelaburan emas, perniagaan, usahawan,MLM,jutawan,jawatan kosong,maharaja lawak,murah rezeki, anwar ibrahim

No comments:

Post a Comment

Post a Comment